Pot oamenii să mănânce mâncare pentru animale de companie?

Nu este neobișnuit să vedem oameni care mănâncă conserve de mâncare pentru pisici sau câini în urma unor evenimente apocaliptice descrise în filme sau emisiuni TV.

Felul în care ne hrănim animalele de companie a evoluat dramatic în ultimul deceniu. Odată cu creșterea recentă a tendințelor în materie de hrană pentru animale de companie, cum ar fi mesele gătite acasă, dietele crude și alternativele fără cereale, au devenit predominante produsele comercializate ca fiind „de calitate umană„.

În timp ce citeați listele de ingrediente, poate v-ați întrebat dacă unele dintre aceste alimente pentru animale de companie sunt sigure pentru consumul uman. Care este verdictul final: pot mânca oamenii hrană pentru animale de companie?

Pisica la magazin

Ingrediente din hrana pentru animale de companie

În timp ce unele ingrediente din dietele pentru animale de companie sunt bune atât pentru oameni, cât și pentru animale (de exemplu, carnea și legumele), alimentele pentru animale de companie sunt create special pentru animale, care au nevoi nutriționale diferite de cele ale oamenilor.

Atât hrana pentru câini, cât și cea pentru pisici conțin subproduse de origine animală, cereale, vitamine și minerale. Ca produse secundare de origine animală care sunt considerate „improprii pentru consumul uman” se numără resturile de carne, organele, pielea și oasele măcinate. Aceste subproduse nu se găsesc de obicei în supermarketuri sau în meniuri, dar nu sunt neapărat dăunătoare pentru consum dacă sunt procesate, gătite și depozitate corespunzător.

Este periculos pentru oameni să mănânce hrană pentru animale de companie?

Deși hrana pentru animale de companie conține nutrienți care sunt de obicei considerați siguri pentru oameni, unele componente o fac mai puțin tentantă ca hrană pentru oameni. Unele alimente pentru câini (și tratamente pentru câini) conțin vitamina K3 sau menadionă, o versiune sintetică a vitaminei K. Vitamina K este importantă pentru sănătatea sângelui și a oaselor atât la oameni, cât și la animale, dar în timp ce organismul câinilor poate transforma vitamina K3 într-o versiune activă și utilă a vitaminei K, organismul oamenilor nu o poate face. Cantități mari de vitamina K3 în organism pot provoca leziuni hepatice și moartea celulelor roșii din sânge.

Hrana pentru pisici este, de asemenea, dezvoltată exclusiv pentru cerințele nutriționale ale felinelor și, dacă este consumată de oameni, poate avea efecte secundare dăunătoare. Atât vitamina A, cât și taurina sunt frecvent prezente în hrana pentru pisici, deoarece sunt componente esențiale ale dietei unei pisici. Deși oamenii au nevoie de aceste minerale, nivelurile găsite în hrana pentru pisici depășesc considerabil cerințele nutriționale zilnice ale oamenilor, provocând greață, vărsături, dureri de cap și vedere încețoșată.

Ce se întâmplă dacă mănânc mâncare pentru animale de companie?

Dacă se consumă doar o cantitate infimă de hrană pentru animale de companie într-o singură ocazie, aceasta nu va avea efecte secundare negative substanțiale. Poate că ați gustat din ceva de pe tejghea fără să vă dați seama și v-ați dat seama un pic prea târziu că era o recompensă pentru câini. Poate ați deschis o nouă marcă frumoasă de hrană umedă pentru pisici și ați întrebat: „Ce gust are mancarea pentru pisici?„.

Om care mananca din mancare de caine
Este în regulă ca oamenii să mănânce recompense pentru câini?

Atâta timp cât nu sunteți alergic la niciunul dintre ingredientele menționate, o mică degustare de hrană pentru animale de companie nu vă va dăuna dacă este luată din greșeală (sau din curiozitate!) – deși, în funcție de cât de mare este înghițitura pe care o luați, este posibil să aveți unele tulburări de stomac. Nu vreți să vă faceți obiceiul de a vă turna un bol pentru dumneavoastră.

Oameni care mănâncă mâncare pentru câini fără să știe

Unii oameni sunt curioși să afle cât de sigură este consumul de hrană pentru animale în caz de urgență. Ați putea supraviețui dacă singura sursă de calorii ar fi mâncarea pentru câini sau pisici? Teoretic, dacă nu există o sursă alternativă de hrană disponibilă, consumul de hrană pentru animale de companie pentru o zi sau două nu este dăunător pe termen lung.

Acestea fiind spuse, nu este o idee bună să vă faceți provizii suplimentare de hrană pentru animale de companie pe care să le aveți la îndemână în caz de urgență. Dacă vă pregătiți un pachet de urgență, asigurați-vă că includeți hrană și provizii atât pentru dvs. cât și pentru animalul dvs. de companie. Luați o pungă suplimentară de boabe pentru animalul dvs. de companie, precum și niște mâncare pentru oameni cu valabilitate pentru dvs. S-ar putea să fie o poveste bună într-o zi, dar nu vă veți bucura de experiența reală de a supraviețui cu hrană pentru câini.

Concluzie

Hrana pentru animale nu este destinată să satisfacă nevoile nutriționale specifice ale oamenilor, în ciuda faptului că este fabricată din materiale care, teoretic, pot fi consumate de oameni. Prin urmare, nu este în mod inerent otrăvitoare pentru oameni și poate fi inofensivă în caz de urgență.

Pe de altă parte, consumul de hrană pentru animale de companie poate crește șansele de a contracta o toxiinfecție alimentară. Copiii sunt mai susceptibili de a suferi probleme din cauza bolilor de origine alimentară și nu ar trebui să ingereze mâncare pentru câini.

În plus, hrana pentru câini poate include vitamina K3, cunoscută adesea sub numele de menadionă, care poate fi periculoasă pentru oameni în doze excesive.

Dacă ați mâncat din greșeală hrană pentru animale de companie sau ați gustat o bucățică din curiozitate, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la vreun rău pentru sănătatea dumneavoastră. Dar când vine vorba de mesele și gustările obișnuite, cel mai bine este să lăsăm mâncarea pentru animale de companie în lăbuțele celor cărora le-o servim.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45