Dietele vegane sunt alese dintr-o varietate de motive personale, unele din motive legate de bunăstarea animalelor, iar altele pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate. Și, pentru că acum este mai ușor ca niciodată să duci un stil de viață vegan, unii vegani ar putea dori să extindă această componentă a stilului lor de viață și la animalele lor de companie. Cu toate acestea, este o dietă vegană, bazată pe plante, sigură pentru animalele de companie?
Dacă câinii o pot face, de ce nu o pot face și pisicile?
Pisicile, pe de altă parte, sunt carnivore obligatorii, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânce carne pentru a se dezvolta. Pisicile nu se descurcă bine cu o dietă vegană din mai multe motive, dar principalul este că nu sunt obișnuite cu ea. Hrănirea unei pisici cu o hrană pe bază de plante este similară cu hrănirea unei vaci cu o dietă pe bază de carne – sistemul lor digestiv nu este echipat pentru a face față și nu vor prospera cu ea.
Ce face o dietă vegană nepotrivită pentru pisici?
Taurină:
Taurina este un aminoacid (bloc de proteine) de care au nevoie pisicile. Taurina este prezentă doar în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, laptele și așa mai departe. Nu poate fi găsită în plante. Oamenii și câinii pot sintetiza taurina, dar pisicile nu pot și trebuie să se bazeze pe o sursă directă dintr-un produs animal. Pisicile cărora li se administrează o dietă vegană dezvoltă frecvent un deficit de taurină, deoarece dieta nu le furnizează acest aminoacid important.
Pisicile cu deficit de taurină pot dezvolta cardiomiopatie dilatată, La pisicile cu cardiomiopatie dilatată, mușchiul cardiac se subțiază și slăbește, ceea ce face imposibil ca inima să pompeze sângele și să ofere oxigen organismului în mod normal. Dacă nu este tratată cu promptitudine, aceasta este o boală letală. La pisici, un deficit de taurină poate provoca tulburări oculare grave, inclusiv orbire.
Carbohidrați:
Pisicile digeră greu carbohidrații. Aceștia nu furnizează multă energie, iar o dietă bogată în carbohidrați nu este recomandată pisicilor. Acestea au nevoie de alimente dense în calorii, cum ar fi carnea.
In ultimul rand este faptul că sistemul gastrointestinal și metabolismul pisicilor s-au adaptat la consumul de carne, deoarece sunt carnivore obligate. Ele nu sunt capabile să digere hrana vegetală și au nevoie de nutrienți esențiali pe care numai carnea îi poate oferi. Ele nu sunt obișnuite să digere o dietă bazată pe plante, iar carnea trebuie să fie întotdeauna prezentă atunci când hrăniți o pisică. Cu toate acestea, puteți totuși să ajutați animalele de fermă și să fiți preocupat de bunăstarea animalelor, cumpărând mărci de hrană pentru animale care dețin mărci de certificare a bunăstării semnificative, care semnifică practici agricole mai umane și mai transparente.