American Shorthair este bine cunoscut pentru longevitatea sa, sănătatea sa bună, comportamentul calm, aspectul fin, prietenia și blândețea. Este o adevărată rasă nativă americană care vine într-o gamă de culori, deși nu are modelul ascuțit al siamezilor.

American Shorthair este disponibil în dimensiuni medii și mari. Este puternic și bine construit, cu o blană scurtă și densă și cu ochi sferici largi și pătrunzători. Această rasă este mai mare și are o formă mai puțin pătrată decât British Shorthair. De asemenea, are un craniu mai degrabă alungit decât sferic, urechi mai late și picioare mai lungi. Această rasă necesită puțină întreținere, având nevoie doar de periaje ocazionale pentru a-și menține blana proaspătă și pentru a face față unei ușoare căderi de păr.

Datorită trecutului lor ca pisici de lucru, American Shorthairs sunt companioni excelenți în ceea ce privește sănătatea, puterea și vigoarea. American Shorthairs le place să se zbenguie cu oamenii lor preferați, dar se pot distra și cu o minge de hârtie. Sunt cunoscute pentru că sunt pline de viață și jucăușe chiar și la bătrânețe. Datorită moștenirii lor de pisică de hambar, ele au instincte puternice de vânătoare și le place să găsească și să ucidă șoareci de jucarie și șoareci adevărați, dacă li se oferă acces la aer liber, lucru pe care crescătorii îl interzic. Pradatorul vostru de interior vă va pune cu mândrie cadourile pe pernă, în general șoareci de jucarie „bine uciși”, și va aștepta mângâierea și laudele binemeritate.