De ce pisicile zgârie canapeaua?

Dacă pisica dvs. vă zgârie noua canapea, poate că vă întrebați dacă ați făcut ceva – orice – pentru a merita mânia pisicii dvs. Zgârierea este un comportament natural al felinelor. Cu toate acestea, acest lucru nu face mai ușoară abordarea distrugerii obiectelor din gospodăria dumneavoastră.

Îți adori pisicuța. Vreți doar să fiți mai puțin îngrijorat de faptul că vă zgârie bunurile cele mai de preț. Așadar, dacă v-ați săturat de urmele de zgârieturi de pe piesele dumneavoastră preferate de mobilier și nu doriți să fiți la mila ghearelor pisicii dumneavoastră, nu mai căutați! Am compilat toate informațiile pe care trebuie să le știi despre cauzele comportamentului de zgâriere al pisicii.

Pisicile și comportamentul de zgâriere

Pisicile zgârie. Dar v-ați gândit vreodată de ce? Pisicile sunt zgârietoare prin natura lor, cu instincte și comportamente adânc înrădăcinate. Pisicile zgârie materialele de zgâriat preferate pentru o varietate de motive. Acestea includ următoarele:

 • scurtarea și condiționarea ghearelor lor
 • întinderea mușchilor lor
 • marcarea teritoriului cu ajutorul glandelor mirositoare
 • să-și exercite autoritatea
 • joacă și stimulare


Pisicile de exterior zgârie de obicei pe obiectele ademenitoare de afară (cum ar fi trunchiurile de copac și stâlpii). Pisicile de interior se zgârie pe mobilier, fie că este vorba de un stâlp de zgâriat sau de canapeaua preferată a omului lor.

De ce pisica mea zgârie canapeaua?

Nu e ca și cum pisica ta ar fi rea. Este bine cunoscut faptul că pisicilor le place să zgârie. Pisicile au un impuls încorporat de a zgâria mobila, ceea ce este o nefericire pentru mobilierul dvs. tapițat.

Timpul de joacă și exercițiile mentale sunt esențiale și pentru pisici. În special pentru pisicile care își petrec cea mai mare parte a timpului în interior, satisfacerea dorinței lor naturale de a se zgâria este esențială. Canapeaua dvs. ar putea părea un loc minunat pentru ca ele să o facă, spre disperarea dvs. Examinați tiparele de zgâriere, obiceiurile și motivațiile pisicii dvs. pentru a găsi o soluție.

Când vine vorba de joacă și zgâriere, fiecare pisică este unică. Așadar, ar putea exista câteva cauze pentru care pisica ta zgârie canapeaua. Următoarele sunt exemple în acest sens:

 • anxietate
 • joacă
 • instincte teritoriale
 • energie excesivă

Cum să oprești o pisică să-ți zgârie mobila

Nu renunțați! Există numeroase metode sigure pentru a împiedica o pisică să zgârie mobila. Învățarea pisicii dvs. unde să zgârie este esențială pentru a vă proteja bunurile.

Redirecționarea pisicii către o altă suprafață de zgâriat este cel mai eficient mod de a aborda comportamentul distructiv de zgâriere. Acest lucru ar putea include procurarea unui nou post de zgâriere și pulverizarea de iarbă pentru pisici (catnip) pe materialele preferate de zgâriere. Acest lucru ar trebui să atragă atenția pisicii dvs. asupra unui alt obiect.

Alte strategii de prevenire a zgârieturilor pot include:

 • Păstrarea unghiilor pisicii îngrijite și tăiate corespunzător
 • Atragerea pisicii la locul de zgâriat (cu jucării, cu bolul de mâncare sau cu iarbă pentru pisici!)
 • Oferiți opțiuni alternative de zgâriere
 • Protejați pisica de suprafețele și obiectele pe care nu doriți să le zgâriați
 • Jucați-vă cu pisica dumneavoastră pe parcursul zilei pentru a o menține stimulată
 • Diminuați anxietatea pisicii dvs.
 • Faceți schimbări fizice în casa dvs.

Dacă aveți în continuare probleme cu zgârieturile și ghearele, ați putea consulta un specialist în comportamentul animalelor sau un medic veterinar. Aceștia vă pot sfătui mai departe despre cum să țineți sub control ghearele pisicii dumneavoastră.

În concluzie

Pisicile zgârie chestii. Face parte din viață. Pisicile zgârie pentru a-și atenua anxietatea, pentru a-și întreține unghiile și pentru a-și stabili sentimentul de dominație și teritoriu. Este, de asemenea, modul în care se joacă și se stimulează! Deși, dacă ghearele pisicii tale încep să pună stăpânire pe viața ta, ai opțiuni sigure și umane pentru a ajuta la redirecționarea instinctelor de zgâriere ale pisicii tale.

Nu uitați: înțelegerea tiparelor și a personalității pisicii dumneavoastră, precum și un stâlp de zgâriat bun, sunt foarte utile!

res fcc12fa3c9f5de077d35c16639f5b772
Ansamblu de Joaca pentru Pisici cu Funie Sisal pe Stalp pentru Zgariat si Jucarie Suspendata
Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45