Motive pentru care câinele tău ar putea mânca rahat

Factorul de scârbă pentru oamenii lor este cea mai mare problemă cu un câine care mănâncă excremente.

Câinii, în special cățeii, mănâncă o mulțime de lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce, inclusiv excremente – ale lor, precum și fecalele altor câini și chiar ale altor animale.

Oricât de dezgustător ar părea, câinii care mănâncă excremente este destul de comun.

De ce o fac?

„Știința nu este pe deplin clară în ceea ce privește motivul pentru care câinii sau cățeii mănâncă fecale, ceea ce este cunoscut sub numele de coprofagie„, explică Gary Richter, specialist în sănătate veterinară și proprietar și director medical al Spitalului Veterinar Montclair.

„Presupunând că câinele mănâncă o dietă bine echilibrată – care poate fi orice marcă disponibilă în comerț – deficiențele nutriționale care duc la coprofagie sunt extrem de improbabile. În realitate, consumul de fecale este aproape în întregime o problemă comportamentală, mai degrabă decât una fizică”, explică Richter.

Russell Hartstein, un behaviorist canin, este de acord, adăugând că, deși nu există dovezi solide care să indice un motiv anume pentru care câinii mănâncă rahat, este complet normal.

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre motivele pentru care câinele tău ar putea mânca excremente.

Genetică

Este în genealogia unui câine. Câinii sunt omnivori care scotocesc, caută hrană și se bucură de mirosuri/gusturi de mortăciune, cum ar fi arome urâte și înțepătoare și alte lucruri cu care să se joace și să mănânce. Câinii mănâncă o varietate de elemente non-nutritive pentru plăcere sau pentru că le găsesc intrigante.

Coprofagia poate fi o trăsătură moștenită de la predecesorii câinilor, lupii, potrivit unui studiu.

Pentru că excrementele lor includeau ouă de paraziți, lupii defecau în afara vizuinii lor. Pentru a proteja haita, dacă un lup era prea bolnav sau deteriorat pentru a merge să-și facă nevoile în altă parte, acesta consuma rahatul.

Cercetătorii au subliniat că ouăle de paraziți pot deveni infecțioase după câteva zile. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce câinii mănâncă fecale vechi de doar o zi sau două.

Vârsta

În anumite perioade din viața unui câine, mâncatul rahatului este un comportament natural.

Cățelele, de exemplu, își ling cățeii pentru a-i determina să își facă nevoile. De asemenea, în primele trei săptămâni de la naștere, acestea fac curățenie după puii lor, mâncând fecalele acestora.

De obicei, cățeii imită acest comportament, mâncând propriile fecale, precum și rahatul altor câini.

Deficiențele nutriționale

După cum a afirmat deja Richter, deficitele nutriționale sunt neobișnuite dacă câinele dumneavoastră consumă o hrană bine echilibrată.

Acestea fiind spuse, este totuși crucial ca proprietarii de câini să fie atenți la indicatorii de insuficiență nutrițională, care ar putea fi cauzată de o dietă necorespunzătoare sau de probleme de malabsorbție cauzate de o afecțiune medicală de bază.

Simptomele unei carențe nutriționale variază în funcție de substanțele nutritive care sunt deficitare, însă următoarele sunt cele mai frecvente:

 • Blana mată sau friabilă
 • Piele uscată, descuamată sau descuamată
 • Subponderabilitate sau supraponderabilitate
 • Probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimi, inflamații și răni
 • Infecții frecvente

Anumite afecțiuni medicale sau medicamente

Boala tiroidiană, diabetul și boala Cushing sunt câteva dintre afecțiunile care ar putea determina câinii să devină flamânzi și să își mănânce fecalele.

Ca efect secundar, medicamente precum steroizii, benzodiazepinele și unele antihistaminice pot provoca o creștere a apetitului.

Stresul și alți factori care pot provoca stresul

Deși nu este stabilit științific, unii experți cred că stresul persistent, îngrijorarea și plictiseala pot promova coprofagia la câini.

Câinii care sunt izolați sau care petrec prea mult timp într-o cușcă sau într-un alt loc închis sunt mai predispuși să consume rahat.

Anxietatea cauzată de o învățătură sau o pedeapsă aspră ar putea, de asemenea, să declanșeze acest comportament.

Poate să-i îmbolnăvească?

„În afară de elementul evident de „scârbă”, consumul de fecale poate răspândi paraziți câinelui tău”, explică Richter.

Paraziții comuni pe care un câine îi poate lua prin consumul de fecale ale altor câini sau animale includ:

 • Anchilostoma
 • Viermi rotunzi
 • Giardia
 • Viermi biciuitori (Trichuriaza)
 • Coccidia

În cazul în care câinele dumneavoastră prezintă simptome de boală, cum ar fi diaree, vărsături sau letargie, este necesară o vizită la veterinar.

Cum să îi faceți să renunțe la acest obicei?

În cazul în care cățelul dumneavoastră are tendința de a se hrăni cu fecale, vestea bună este că, cel mai probabil, va renunța până la vârsta de 9 luni.

Dacă cățelul dumneavoastră continuă să facă acest lucru sau dacă aveți un câine adult care face acest lucru, următoarele sugestii vă pot ajuta să renunțați la acest obicei:

 • Antrenează-ți câinele să meargă la oliță. Învățați-vă câinele să urineze și să defecheze la comandă. Acesta este unul dintre scopurile dresajului la toaletă (oliță), iar dacă câinele își face nevoile la comandă, munca dumneavoastră va fi mult mai ușoară.
 • Asigurați-vă că câinele dvs. primește o hrană bine echilibrată. Medicul veterinar vă poate oferi mai multe informații despre dieta adecvată pentru cerințele nutriționale ale câinelui dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă vă hrăniți câinele cu porția recomandată dintr-o marcă comercială de hrană pentru câini, acesta ar trebui să primească deja acești nutrienți esențiali.
 • Faceți curățenie după câinele dumneavoastră. „Coprofagia este o crimă de oportunitate”, susține Richter. Dacă nu există fecale pe care să le mănânce, s-ar putea să îi rupă de acest obicei.
 • Țineți-vă câinele în lesă în permanență. „Un câine în lesă este mult mai puțin probabil să consume fecale”, explică Hartstein. Faptul că vă țineți câinele în lesă în timpul plimbărilor sau în lesă în curte vă permite să gestionați unde merge și ce face.
 • Puneți o botniță câinelui dumneavoastră. Harststein recomandă o botniță, deoarece vă oferă un control mai mare și vă permite să orientați capul câinelui dumneavoastră departe de fecale sau de orice altceva pe care nu doriți să îl mestece de pe jos.
 • Ar trebui să vă antrenați câinele. Toate celelalte protocoale pot și ar trebui să fie folosite împreună cu dresajul câinelui. Învățați-vă câinele să lase, sau folosiți o rechemare și răsplătiți-l din belșug cu dulciurile lor preferate pentru câini atunci când vă ascultă. Amintiți-vă că dulciurile pentru câini trebuie să fie MAI plăcute decât să mănânce rahat. Nu ar trebui să fie un obstacol dificil de depășit. :))
 • Fiți cu ochii pe câinele dumneavoastră. Nu vă lăsați câinele să umble liber în curtea din spate sau oriunde există rahat de câine.

Concluzie

Nu există o explicație unică pentru care câinii mănâncă rahat, dar de obicei este ceva natural și nu reprezintă o preocupare – cel puțin nu pentru câine.

Managementul este cea mai eficientă tehnică pentru a vă face câinele să nu mai mănânce excremente. Cu toate acestea, există și alte abordări și aspecte suplimentare care trebuie luate în considerare atunci când vă luptați cu mâncatul rahatului de catre câine, inclusiv dresajul canin, modificarea comportamentului, îmbogățirea, exercițiile fizice și nutriția.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45