De ce pisica ta este un carnivor obligat

Fiind carnivore obligate, pisicile se hrănesc bine cu o dietă bazată pe carne. Citiți mai departe pentru a afla de ce pisicile sunt carnivore obligate stricte, cum le afectează acest lucru biologia, întrebări frecvente și multe altele.

Ce este un carnivor obligat?

În regnul animal, există trei tipuri de mâncători: carnivore, erbivore și omnivore. Carnivorele prosperă cu o dietă bazată pe carne, erbivorele cu o dietă bazată pe plante, iar omnivorele cu ambele.

Un carnivor obligatoriu este cel care se bazează exclusiv pe carne, deoarece dieta sa necesită nutrienți care se găsesc doar în carnea de animal. Plantele nu oferă suficiente substanțe nutritive pentru un carnivor obligatoriu, iar organismul lor nu este capabil să digere plantele în mod adecvat, potrivit National Geographic. Majoritatea carnivorelor nu sunt carnivore obligate. Delfinii, focile, vulturii și morsele, pe lângă feline, sunt carnivore obligatorii.

De ce sunt pisicile carnivore obligate?

Fie că este vorba de o pisică de casă îmblânzită sau de un leu de munte sălbatic, toate felinele sunt carnivore obligate. Pisicile au fost carnivore obligatorii pe tot parcursul evoluției lor, ceea ce face ca dorința lor de a mânca carne să fie o necesitate biologică, dar și o trăsătură ancestrală.

Caracteristici biologice ale carnivorelor obligate

Adaptările anatomice și fiziologice ale pisicilor includ trăsături speciale care facilitează alimentația pe bază de carne.

Pisicile, care sunt considerate în mod obișnuit vânători, s-au dezvoltat prin devorarea prăzii crude imediat după ce a fost vânată. Sistemul digestiv al unei pisici este scurt în comparație cu cel al altor specii de mâncători și este construit pentru a digera rapid proteinele și grăsimile.

Dinții și ghearele ascuțite sunt o adaptare frecventă a carnivorelor obligate din cauza necesității de a mânca carne, ceea ce poate include uciderea animalelor vii. Pisicile au patru dinți canini frontali care le ajută să prindă și să muște carnea, iar maxilarul lor puternic este extrem de util pentru a smulge carnea din osul prăzii și pentru a mărunți mâncarea.

Urechile și ochii pisicilor sunt, de asemenea, construite pentru a ajuta la vânătoare. Urechile lor orientate spre față sunt compuse din 20 de mușchi distincți care detectează și localizează sunetele prăzii. Ochii lor au o mulțime de celule bastonaș în retină, ceea ce le permite să vadă în lumină slabă.

Adaptări metabolice

Pisicile se dezvoltă bine cu o dietă bazată pe carne, deoarece sunt carnivore. Pe de altă parte, pisicile sunt mai puțin capabile să se adapteze la o gamă largă de compoziții alimentare decât erbivorele sau omnivorele.

Potrivit unui nutriționist veterinar, o dietă bazată exclusiv pe carne oferă mai multe vitamine și acizi grași într-o formă preparată. Deoarece pisicile pot obține aceste substanțe nutritive de la animalele pe care le consumă, sistemele lor nu mai au capacitatea de a produce anumite vitamine și aminoacizi în același mod în care o pot face erbivorele și omnivorele. Pisicile au un necesar biologic ridicat de niacină, taurină, vitamina A și arginină, toate acestea fiind conținute în carne.

Structură gastro-intestinală

Carnivorele au, de asemenea, o cale gastrointestinală de bază, mai scurtă, concepută pentru a transfera rapid alimentele, astfel încât carnea crudă trece prin sistemul lor în câteva ore și nu în câteva zile. De fapt, pisica are cel mai scurt tract gastro-intestinal dintre toate mamiferele în raport cu dimensiunea corpului său. (Faptul pisicilor de astăzi.) Pentru că, încă o dată, nu este nevoie de o perioadă lungă de stomac sau de procesare cu o pradă crudă, ușor digerabilă.

Atunci când carnea intră în stomac, este întâmpinată de un mediu foarte acid, care este de fapt cauzat de proteinele din carne (nu este cazul carbohidraților, adică din ce sunt compuse în mare parte crochetele). Carnivorele pot tolera numărul de germeni care se găsesc în prada proaspătă cu un pH de 1-2, deoarece nimic nu poate supraviețui acelui mediu acid, cu excepția enzimelor digestive, care, de fapt, funcționează mai bine în acel mediu.

pH-ul scăzut (stomacul foarte acid) este menit să protejeze carnivorele de carnea crudă potențial contaminată – rolul său este de a steriliza bacteriile ingerate.

Nevoi nutriționale pentru pisici

Spre deosebire de oameni și de multe alte animale, pisicile pot obține suficientă energie din proteine și grăsimi și nu au nevoie de carbohidrați. Pisicile, pe de altă parte, au o nevoie minimă de glucoză, în principal pentru a furniza energie creierului, iar glucoza este produsă din carbohidrați.

Pisicile obțin din grăsimi și proteine mult mai mult decât energie. Grăsimile ajută la absorbția nutrienților liposolubili, în timp ce proteinele sunt componenta principală a noului țesut corporal al pisicii.

Deși proteinele pot fi derivate din materii vegetale, sursele animale au cele mai complete profiluri de aminoacizi. Proteinele pot fi utilizate de către animal în creștere și regenerare datorită aminoacizilor. Există aminoacizi necesari pe care o pisică trebuie să îi obțină din alimentație și aminoacizi neesențiali pe care organismul pisicii îi poate genera.

Bineînțeles, apa este cel mai important nutrient pentru pisici, ca și pentru toate creaturile vii. Apa proaspătă și curată trebuie să fie disponibilă în mod constant, deoarece deshidratarea poate duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv la moarte.

Care sunt unele dintre aceste substanțe pe care pisicile trebuie să le obțină dintr-o dietă pe bază de carne? Iată câteva dintre ele:

  • Vitaminele A și D
  • Niacina
  • Arginină
  • Taurină
  • Cistină
  • Acid arahidonic

Multe dintre aceste componente nutriționale sunt esențiale pentru pisici. Probabil că ați auzit de taurină în legătură cu nutriția felinelor. Să aruncăm o privire asupra taurinei și a câtorva alți nutrienți pe care pisicile trebuie să îi obțină prin consumul de carne.

Ce este Taurina pentru pisici?

Taurina este un aminoacid prezent doar în proteinele animale. Este necesar pentru funcționarea normală a organismului. Spre deosebire de alte animale, pisicile nu pot produce taurină, astfel că trebuie să o obțină din proteinele animale pe care le consumă în mod regulat.

Deficitul de taurină cauzează probleme majore de sănătate la pisici, inclusiv degenerarea ochilor și a inimii, precum și dezvoltarea necorespunzătoare a pisicilor. Cele mai multe diete comerciale de hrană pentru pisici conțin suficientă taurină pentru a vă menține pisica sănătoasă, prin urmare, suplimentele sunt de obicei inutile, cu excepția cazului în care pisica dumneavoastră are nevoie de ele ca tratament medical pentru a restabili răul cauzat de lipsa taurinei din alimentație.

De ce au nevoie pisicile de cistină?

Cistina (uneori numită cisteină) este un aminoacid necesar pentru a produce un compus unic care se găsește la pisici, numit felinină. Felinina este o substanță care este excretată în urină, în special la pisicile masculine. Ca și feromonii, felinina este folosită pentru comunicarea olfactivă între pisici, în special pentru marcarea teritoriului. Este unul dintre motivele pentru care urina de pisică are un miros distinctiv și înțepător renumit.

De ce au nevoie pisicile de arginină?

Arginina este o altă componentă esențială a dietei felinelor. Arginina este un aminoacid important pe care pisicile îl pot obține doar prin consumul de proteine animale. Arginina este esențială pentru a ajuta organismul pisicii dumneavoastră să elimine amoniacul. Amoniacul este un produs rezidual produs de descompunerea proteinelor care trebuie eliminat. Chiar și câteva mese inadecvate pot duce la probleme majore din cauza deficienței de arginină. Letargia, vărsăturile și convulsiile se numără printre simptome.

Pisica mea poate fi vegană?

Deoarece pisicile sunt carnivore obligate, medicii veterinari nu recomandă o dietă vegană. „A hrăni o pisică cu o dietă bazată pe plante este analog cu a hrăni o vacă cu o dietă bazată pe carne – sistemul lor digestiv nu este conceput pentru a face față și nu vor putea prospera cu ea.”

Dacă doriți să îi oferiți o dietă vegană pisicii dumneavoastră, ar trebui să discutați mai întâi cu medicul veterinar.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre un carnivor și un carnivor obligat?

Un carnivor este un animal care se hrănește cu o dietă bazată pe carne, în timp ce un carnivor obligatoriu trebuie să mănânce carne pentru a supraviețui. Carnivorele pot consuma diverse surse de nutrienți, cum ar fi plantele și ciupercile. Carnivorele obligatorii nu își pot obține nutriția de care au nevoie din plante și ciuperci.

Ar trebui să-mi hrănesc pisica cu o dietă crudă?

Dietele cu hrană crudă pot oferi mai multe proteine decât dietele procesate, dar trecerea pisicii la o dietă crudă trebuie făcută cu atenție și treptat. Bacteriile precum Salmonella și E.coli pot îmbolnăvi atât oamenii, cât și câinii, dacă nu sunt pregătite corespunzător.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45