Oare animalele de companie știu cu adevărat când vor muri?

Cu toții am avut senzația că animalul nostru de companie are un al șaselea simț. Conviețuirea cu animalele ne poate da impresia că acestea gândesc la fel ca oamenii, dar nu este așa. Câinii și pisicile percep, aud și miros lumea în moduri în care oamenii nu o fac, ceea ce este adesea derutant.

Când vine vremea ca animalul lor de companie să se stingă din viață, mulți proprietari de animale de companie sunt luați prin surprindere. Animalele noastre de companie ne anunță frecvent că sunt gata să moară, ceea ce poate fi deconcertant. Dar cât de mult știu câinii și pisicile noastre despre moarte?

Există numeroase povești pe internet despre câini și pisici care păreau să știe că vor muri.

Rohan Iqbal, un utilizator de Facebook, a descris câinele său, Buddy, care a început să se plângă în miez de noapte. Rohan a detaliat: „Când m-am trezit, se uita la mine, neajutorat, și mă implora să îl iau în brațe. I-am trezit pe ceilalți și l-am așezat în pat, iar acesta a fost sfârșitul; și-a dat ultima suflare la 15 secunde după ce toată lumea s-a trezit. Presupun că și-a consumat toată energia rămasă pentru a rămâne în viață, pentru a ne ura la revedere și a nu muri fără să ne vadă în ultimele sale clipe! Ne este dor de tine, prietene!!!

Jessica Frost a relatat că pisica ei foarte bolnavă a sărit pe canapea. „Pisicile grav bolnave nu sar!”, a observat ea. A stat acolo o vreme, fără să toarcă ca de obicei, înainte de a lua o atitudine statornică. „Pisica mea tocmai mă avertizase, cât se poate de simplu și elocvent, că moartea ei era aproape”, a explicat Jessica.

Sharon Clemons, o altă utilizatoare de Facebook, a dezvăluit că atunci când câinele ei nu se simțea bine, i-a aruncat o privire care spunea totul. „M-am dus la patul ei într-o dimineață și s-a uitat fix în ochii mei; nu pot să explic, dar era cea mai tristă față pe care am văzut-o vreodată, aproape ca și cum mi-ar fi spus.”

Dar există oare vreun adevăr în conceptul că animalele noastre de companie pot prezice când vor muri?

Majoritatea medicilor veterinari consideră că este greu de determinat dacă animalele noastre de companie recunosc sau nu când sunt pe cale să moară. Totuși, unele dintre aceste povești prezintă tendințe clare. Animalele de companie se întorc frecvent spre interior, evitând atenția exterioară. Alte animale de companie caută mai multă afecțiune din partea oamenilor lor adoratori decât de obicei.

Un alt motiv pentru care animalele noastre își pot „prezice” moartea este faptul că simțurile lor sunt mai ascuțite decât ale noastre. Așadar, animalele noastre de companie pot vedea ceva concret – miros, sunet, vedere etc. – pe care oamenii nu sunt capabili să îl experimenteze. Câinii și pisicile, de exemplu, au simțuri olfactive excelente și pot detecta o alterare revelatoare a propriei lor arome. Poate că nu este vorba de un al șaselea simț sau de un mister, ci mai degrabă de faptul că câinii noștri experimentează lumea într-un mod diferit.

În aceeași ordine de idei, animalul dvs. poate fi capabil să detecteze când corpul său trece de la starea de rău la un nivel complet diferit de rău. Potrivit oamenilor de știință, animalele noastre de companie ar putea fi capabile să facă diferența între a nu se simți bine și a fi în mare pericol. Poate că nu își dau seama că ceea ce simt este un semn de moarte, dar știu că nu este bine.

Caine care nu se simte bine

Majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că animalele înțeleg noțiunea de moarte

În cartea sa „Coming of Age with Elephants„, biologul Joyce Poole a făcut o cronică a comportamentului elefanților. În carte, Poole a fost martora unei mame elefant care plângea pierderea unui copil. Oamenii de știință au observat, de asemenea, cimpanzei, urși și lame în doliu. Așadar, este evident că animalele înțeleg ce implică moartea și o gamă largă de viețuitoare plâng pentru cei dragi pierduți.

Coming Of Age With Elephants 🐘 (Documentar comportament elefanti) ♦NatGeo♦

Există o mulțime de dovezi care atestă faptul că câinii și pisicile noastre sunt îndurerate atunci când un membru al familiei, o persoană sau un animal moare

Un exemplu personal este acela că, atunci când eram copil, unul dintre câinii noștri a dormit timp de câteva săptămâni pe locul unde i-am îngropat prietenul. Nu a mai simțit niciodată aceeași bucurie in ochii ei ca atunci când se juca în grădină cu Rex.

Un alt exemplu recent ar fi atunci când cel mai nou motan al nostru, Taz, a plecat pentru că era în călduri. Iar cea mai mică pisică a noastră, Suzy, cu care formase o legătură, îl chema zilnic până când micuțul afurisit a revenit acasă. Dar aceasta este o poveste pentru altă dată 😀

În plus, animalele noastre sunt foarte conștiente de relația noastră. Pisicile ne privesc mereu și ne observă viața. Așadar, pisicile noastre pot fi primele care să observe o schimbare semnificativă, chiar dacă aceasta se petrece în interiorul lor. Câinii, pe de altă parte, se bucură să îi urmărească pe oameni. Câinii sunt extrem de sensibili la relațiile noastre sociale și, dacă bănuiesc că ceva amenință aceste legături, nu pot să nu reacționeze.

Poate că nu vom ști niciodată dacă animalele noastre de companie își pot prezice propria moarte, dar nu putem exclude această posibilitate

Cel puțin, acest lucru ar trebui să ne învețe să ne ascultăm animalele de companie. Ele știu mai multe decât ne dăm seama. Așadar, dacă observați că animalul dvs. de companie se comportă ciudat și nu știți care este cauza, acordați-i atenție și căutați ajutor.Deoarece câinii și pisicile noastre ne pot dezvălui mai multe decât ne imaginăm.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45