Câte gheare au pisicile?

Te-ai uitat vreodată la pisica ta și te-ai întrebat câte gheare are? Ai putea să o iei în brațe și să le numeri tu însuți ghearele, dar pisica ta cu siguranță nu se va bucura de asta și s-ar putea chiar să te zgârie în timpul procesului!

Cu toate acestea, dacă ai face acest lucru, ai descoperi că pisica ta are 18 gheare, ceea ce este o cantitate șocantă până când o desfaci pe fiecare lăbuță în parte. Așadar, cum a ajuns pisica ta să aibă 18 gheare și există pisici cu mai multe?

Răspundem la aceste două întrebări înainte de a aprofunda la motivele pentru care nu ar trebui să nu scoateți niciodată ghearele unei pisici pe cale chirurgicala (declawing).

Câte gheare are laba unei pisici?

Deci, cum ajunge o pisică să aibă patru labe și 18 gheare? Este foarte simplu: Ambele labe din față au cinci gheare, în timp ce ambele labe din spate au patru.

Nu se știe de ce pisicile au mai puține gheare pe labele din spate, dar este logic ca ele să aibă o protecție mai mare pe labele din față. Ele le folosesc în principal pentru vânătoare și autoapărare și preferă să își folosească labele din față în locul celor din spate.

Ce pisici au șase gheare pe labă?

În timp ce practic fiecare pisică are cinci gheare pe labele din față și patru pe cele din spate, unele pisici au anomalii genetice care le permit să aibă o gheară în plus la fiecare picior. Aceste pisici sunt clasificate ca fiind polidactile.

O pisică polidactilă poate fi orice fel de pisică, dar este o caracteristică destul de neobișnuită, deoarece gena este recesivă. Majoritatea pisicilor polidactile din zilele noastre sunt create intenționat prin împerecherea a două pisici polidactile.

Chiar și așa, nu există certitudinea că fiecare pisoi va avea degete și gheare în plus.

Pisica polidactilă, aka Pisica cu degete mari
Pisica polidactilă

Sunt pisicile polidactile bolnave?

Deși labele lor pot părea neobișnuite, pisicile polidactile nu sunt dăunătoare pentru sănătatea lor. Ele sunt afectate de aceleași probleme de sănătate ca și pisicile obișnuite.

Cu toate acestea, există o excepție majoră: degetele de la picioare suplimentare ale pisicilor polidactile pot crește uneori în unghiuri ciudate. Acest lucru poate cauza dificultăți fie cu piciorul, fie cu gheara, iar dacă este suficient de grav, poate necesita îngrijiri medicale.

De ce nu ar trebui să nu tai ghearele (pe cale chirurgicală) unei pisici

Ouch%21
Am preferat sa nu punem o poza cu o pisica declawed (cu ghiarele taiete)

Indiferent de câte gheare are pisica dumneavoastră, nu ar trebui niciodată să fie declavată de către un veterinar. Peste 20 de țări au interzis această practică.

Motivul pentru care nu ar trebui să vă retezați ghearele pisicii este acela că ghearele lor sunt legate de oase, iar reteza pisicii este echivalent cu tăierea vârfurilor degetelor.

Chiar și atunci când totul s-a vindecat, pisica dumneavoastră va fi inconfortabilă și va avea dureri pentru tot restul vieții. Aceasta va provoca durere și disconfort, precum și infecții, dureri de spate și chiar moartea țesuturilor din jurul labei lor!

Chiar dacă ghearele pisicii dumneavoastră fac ravagii pe mobilă și pe alte obiecte de uz casnic, nu există niciun motiv pentru a o declavia.

Gândește-te cât de mult te dor degetele atunci când îți tai unghiile prea scurte… acum imaginează-ți că ai tăiat o jumătate de centimetru din degetul tău. De ce ar face un proprietar de animale de companie un astfel de lucru unei creaturi pe care o iubește și de care are grijă?

Concluzie

Numărarea ghearelor poate să nu pară o problemă majoră, dar oamenii, ca și pisicile, sunt curioși. S-ar putea să te întrebi dacă pisica ta are destule gheare, iar dacă are 18, înseamnă că sunt suficiente! (sunt suficiente cat sa lase niste semne de „iubire” 😀 )

Dacă sunt mai multe sau mai puține și au un defect ereditar, dar sunt șanse ca acestea să nu îi cauzeze probleme felinei dumneavoastră, deoarece majoritatea anomaliilor la nivelul ghearelor sau al degetelor nu cauzează probleme.

Dacă doriți să citiți mai multe despre ghearele pisicilor și biologia lor:

De ce au pisicile gheare retractabile? – Free Pets Romania

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45