De ce își ridică câinii piciorul pentru a face pipi?

Câinii sunt teritoriali prin natura lor și nimic nu spune "Sunt aici" mai bine decât să marcheze un copac, un stâlp sau un gard cu mirosurile lor "deosebite".

Dacă aveți un câine, aveți destul timp să vă gândiți la obiceiurile sale de toaletă. Asta pentru că, de obicei, tu ești persoana care stă degeaba în timp ce își face nevoile.

Având tot acest timp de gândire, poate v-ați întrebat de ce câinii ridică frecvent piciorul pentru a urina, în ciuda faptului că nu este necesar din punct de vedere fiziologic. (Câinii pot să se ghemuiască și să facă pipi fără dificultate.) Așadar, ce îi motivează să o facă? Ce îi determină pe câini să își ridice piciorul pentru a face pipi?

Răspunsul este puternic influențat de modul în care câinii comunică între ei. Probabil credeți (pe bună dreptate) că câinii folosesc urinarea pentru a-și „marca” teritoriul. Acest lucru este corect, dar este esențial să rețineți cum marchează. Un câine poate direcționa mai bine un jet de urină către o suprafață verticală, unde mirosul va persista, prin ridicarea unui picior. Atunci când un câine se ghemuiește sau își întinde picioarele din spate spre spate (poziția „calului de curse„), urina este direcționată spre sol și absorbită de sol. Este echivalentul canin al unui apel ratat.

Ridicarea picioarelor este utilă mai ales pentru câinii mici. Prin pulverizarea în sus, aceștia dau impresia că sunt mai mari decât sunt. Este un fel de cacealmaua canină folosită pentru a descuraja câinii mai mari care ar putea interpreta zona lor ca fiind locuită de o țintă ușoară.

Câinii mici fac pipi mai sus pentru a-și masca mărimea

Mulți câini masculi încep în poziția de cursă și trec la ridicarea piciorului pe măsură ce ajung la adolescență. De asemenea, nu este doar apanajul bărbaților. Câinii de sex feminin își vor marca teritoriul, deși pot utiliza o „ridicare ghemuită” hibridă care nu pulverizează pipi la fel de sus ca și câinii masculi.

Știai că unii câini fac pipi în timp ce se ridică pe labele din față? 

pee handstands

Uneori, poate părea că câinii noștri fac lucruri ciudate fără niciun motiv, dar dacă aprofundezi un pic mai mult, s-ar putea să poți identifica un motiv. Când vine vorba de câinii care fac echilibristică în timp ce fac pipi, există mai multe posibilități.

Urinarea este o strategie pe care câinii o folosesc pentru a-și indica teritoriul, pe lângă faptul că este o nevoie biologică. S-a demonstrat că este mai probabil ca câinii de talie mică să facă echilibristică atunci când fac pipi. Acest lucru s-ar putea datora faptului că poziția în labele din față plasează partea din spate a câinelui la o înălțime mai mare față de sol, ceea ce permite ca jetul de urină să se împrăștie mai departe, dublând sau acoperind, eventual, jetul unui câine mai mare. Unii câini vor face poziția în mâini doar atunci când se stropesc împotriva unui obiect vertical, cum ar fi un perete sau un copac, dar nu este întotdeauna cazul.

Urina de câine conține o multitudine de informații pentru ceilalți câini, inclusiv informații despre sănătate, sex și chiar despre nivelul de stres, așa că este esențial să o facă corect.

Te interesează de ce unii câini masculi nu-și ridică picioarele când fac pipi? Aflați de ce se întâmplă acest lucru în acest articol asemănător.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45