Cum să vă ajutați pisica să piardă în greutate?

pisicile sunt frecvent portretizate ca fiind… umm… mai plinuțe.

Tuturor ne place să îmbrățișăm o pisicuță grăsuță. De fapt, majoritatea pisicilor din cultura populară sunt portretizate ca fiind un pic mai plinuțe pentru a ne atrage – de la Garfield la pisica Cheshire din Alice în Țara Minunilor, pisicile sunt frecvent portretizate ca fiind… umm… mai plinuțe. Pisicile și-au creat reputația de a avea un apetit vorace pentru mâncare și de a fi destul de pretențioase în ceea ce privește activitățile lor fizice.

În timp ce o pisică mai dolofană este mai drăgălașă și mai rotundă, ceea ce se potrivește cu povestea lui Garfield, obezitatea pisicilor este în creștere, aproape 50% dintre pisicile domestice intrând în această categorie.

Care este marea problemă dacă pisica ta este puțin mai rotundă decât ar trebui să fie?

Adevărul este că o pisică supraponderală este vulnerabilă la o varietate de boli care îi pot afecta bunăstarea generală și, în cele din urmă, îi pot scurta viața.

Pisicile supraponderale sunt mai predispuse la boli de piele, diabet, tulburări urinare, cum ar fi pietre la vezică și la rinichi, artrită și mobilitate redusă. Așadar, controlul greutății pisicii dumneavoastră este mai mult decât o simplă declarație de modă; poate face diferența între o pisică sănătoasă și fericită și una bolnavă.

Cât ar trebui să cântărească pisica mea? Care este greutatea medie a unei pisici?

Majoritatea pisicilor domestice ar trebui să cântărească în jur de 4,5 kg, dar acest interval poate varia între 3 și 7 kilograme. De fapt, atunci când cântărești abia 5 kg, chiar și un plus de un kilogram sau două ar putea face o mare diferență în viața pisicii tale.

Oferirea unei greutăți medii a pisicii poate fi înșelătoare, deoarece rasa pisicii va juca un rol. Rasele mai mici, cum ar fi Siamezii, pot cântări până la 3 kilograme, în timp ce rasele mai mari, cum ar fi Main Coon, pot cântări până la 13 de kilograme și totuși se pot încadra într-un interval de greutate sigur pentru o pisică.

Cu toate acestea, dacă nu cunoașteți rasa pisicii dumneavoastră, poate fi dificil să stabiliți dacă este subponderală sau supraponderală.

Sexul pisicii dvs. va influența cât de greu ar trebui să fie, deoarece pisicile masculine cântăresc de obicei între 3 și 5 kilograme, în timp ce pisicile femele cântăresc între 3 și 4 kilograme. În cazul în care o pisică este sterilizată, greutatea sa medie este, de asemenea, probabil să fie mai mare.

Amintiți-vă că una dintre cele mai simple modalități de a urmări greutatea pisicii dumneavoastră este să vă cântăriți mai întâi pe dumneavoastră, apoi să vă cântăriți în timp ce vă țineți animalul de companie în brațe și apoi să scădeți cele două greutăți pentru a determina greutatea acestuia.

Cum să-ți dai seama dacă pisica ta este un „chonk” (supraponderala)

Dacă nu sunteți sigur dacă pisica dumneavoastră este expusă riscului de obezitate, o vizită la medic vă va oferi un răspuns imediat. Medicul veterinar va putea să vă cântărească pisica și să vă spună dacă greutatea ei este normală.

Bineînțeles, simpla privire a pisicii dvs. poate să nu vă ofere o impresie realistă, mai ales dacă pisica dvs. este de o rasă mai pufoasă. Cu toate acestea, ar trebui să fiți atenți la alte semne care indică faptul că domnul Purrito este supraponderal.

Dacă pisica dumneavoastră are părul scurt, stați deasupra ei și priviți-i spatele în timp ce stă în picioare sau se plimbă. Ar trebui să existe o talie vizibilă – mici adâncituri imediat înainte de șoldurile din spate. Nu este acolo? Este posibil ca domnul Purrito să aibă nevoie să piardă câteva kilograme.

O burtă lăsată, probleme de sărituri, somn mai mult decât de obicei și dificultăți în a se curăța sunt indicatori. Acest ultim pas are cel mai mare impact asupra zonei de pe spate, în jurul bazei cozii. Dacă observați că această regiune arată neîngrijită sau uleioasă, este posibil ca burta pisicii dumneavoastră să interfereze cu capacitatea ei de a o curăța corect.

Care sunt cauzele creșterii în greutate la pisici?

Pisicile se îngrașă frecvent pentru că mănâncă prea mult și se mișcă prea puțin. Cu toate acestea, există și alte elemente care joacă un rol:

Vârsta: Pe măsură ce pisica dumneavoastră îmbătrânește, va deveni mai puțin vioaie și activă. Este mai probabil să ia în greutate ca urmare a stilului lor de viață mai sedentar. Greutatea medie a pisicilor tinde să crească pe măsură ce acestea se maturizează.

Rasa: Pisicile de rasă mixtă sunt mai predispuse la creșterea în greutate decât pisicile de rasă pură. De asemenea, unele rase sunt mai pline de viață decât altele și, ca urmare, sunt mai puțin predispuse la creșterea în greutate.

Gen: Pisicile femele sunt mai predispuse să ia în greutate decât cele masculine.

Sterilizarea/castrarea: Deoarece pisicile castrate sau sterilizate sunt mai puțin active, acestea au de două ori mai multe șanse de a deveni obeze. Nu vă lăsați descurajați de acest lucru. Ar trebui să vă sterilizați în continuare pisicile, dar ar trebui să le urmăriți greutatea.

Supraalimentarea: Pisicile care au o rezervă nesfârșită de hrană vor consuma mult mai mult decât au nevoie. Hrănirea gratuită este un factor semnificativ pentru pisicile supraponderale, în special în rândul pisicilor de interior care mănâncă din plictiseală.

Supraalimentarea: Mâncărurile din comerț pentru pisici cu un conținut ridicat de sare și grăsimi sunt de obicei foarte gustoase. Acest lucru înseamnă că au un gust delicios, dar pot determina pisica dumneavoastră să mănânce în exces. Împărtășirea hranei „umane” cu pisica dumneavoastră, pe lângă mâncarea pentru pisici, va duce la creșterea în greutate.

Lipsa de exerciții fizice: Deoarece pisicile dorm foarte mult, este esențial să le oferiți o mulțime de stimuli atunci când sunt treze.

Cum să-ți ajuți pisica să piardă în greutate

Vestea bună este că există numeroase modalități de a ajuta pisicuța supraponderală să se recupereze de la obezitate, de la dieta „catkins” până la echipamente specializate pentru exerciții fizice. Iată cum să vă puneți pisica din nou în formă.

Schimbați modul în care vă hrăniți pisica

Simpla schimbare a ceea ce și a modului în care vă hrăniți pisica poate duce la o pierdere semnificativă în greutate.

  • Pentru a începe, discutați cu medicul veterinar despre dieta pe care o folosiți în prezent. Există o varietate de hrana pentru pisici care a fost concepută în special pentru a oferi pisicii dumneavoastră o nutriție optimă, controlând în același timp aportul caloric și ajutând-o să piardă în greutate.
  • Mâncarea uscată are unele dintre cele mai multe calorii. Pisicile sunt carnivore naturale, prin urmare o dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați este optimă pentru ele. Un amestec de hrană format din 50 la sută hrană uscată și 50 la sută hrană umedă este ideal pentru pierderea în greutate, dar chiar și doar 25 la sută poate avea un impact.
  • Atunci când pisica dumneavoastră mănâncă prea repede, nu numai că poate vomita, dar poate și să ia în greutate. Hrănitoarele lente (Slow feeder) pot ajuta pisica dumneavoastră să se menajeze, iar dumneavoastră puteți chiar să vă creați una proprie. Umpleți o sticlă de suc cu hrană uscată pentru pisici după ce ați făcut găuri mici în ea. Pisica dvs. va trebui să rostogolească sticla pentru a scoate mâncarea, ceea ce o va implica nu doar mental, ci și fizic. (Poți să găsești diverse tutoriale pe youtube.)
Slow feeder pisici
  • Respectați porția recomandată. Cantitățile mici de hrană pot însuma o mulțime de calorii pentru un animal de mărimea unei pisici de casă, așa că aveți grijă cât de mult îi dați pisicii dumneavoastră.
  • Nu mai lăsați un castron cu mâncare pentru ca pisica dumneavoastră să mănânce pe tot parcursul zilei. Hrănirea la liber este o metodă de a vă asigura că pisica dumneavoastră mănâncă mai mult decât ar trebui, mai ales dacă aveți o pisică de interior care se plictisește deseori. Stabiliți cantități stricte pentru pisica dvs. și evitați să o hrăniți între mese sau din farfuria dvs.
  • Dacă împărțiți frecvent gusturi și bucățele din propria hrană cu pisica dumneavoastră, ar trebui să evitați să faceți acest lucru pe viitor. Hrana dumneavoastră este probabil mult mai bogată în calorii decât ceea ce are nevoie pisica dumneavoastră, mai ales dacă aceasta obține toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie din propria hrană pentru pisici.

Pisicile sunt creaturi de rutină, așa că orice schimbare pe care o faceți aici va necesita multă răbdare din partea dumneavoastră. Dacă modificați complet dieta pisicii dumneavoastră, puteți să o introduceți ușor și să o faceți treptat. Dacă pisica dvs. este deosebit de pretențioasă, este posibil să fie nevoie să introduceți noua hrană în volume din ce în ce mai mari în hrana actuală a pisicii dvs. până când veți reuși să faceți schimbarea cu succes. Consultați medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră este extrem de pretențioasă și vă cauzează probleme.

Atunci când reduceți mâncarea pisicii dumneavoastră, este posibil ca aceasta să cerșească. Este posibil să miaune ca și cum ar fi gata să moară de malnutriție. Nu o înțelegeți. Își vor da seama. Nu sunteți rău. O faceți pentru binele lor. Nu cedați presiunii de a le da treats sau mâncare. Păstrează-ți tăria de caracter. (S-ar putea să ți se pară util să păstrezi acest articol și să îl citești când treci printr-o perioadă dificilă pentru pisica ta si urechile tale :D).

cat meow

Oferiți pisicii dvs. suficientă activitate fizică

Pisicile adulte nu sunt renumite pentru a fi deosebit de energice. De fapt, cu cât indivizii îmbătrânesc, cu atât stilul lor de viață devine mai sedentar. Pisica dvs. are nevoie de joacă regulată, programată. Acesta nu este doar un moment grozav pentru a vă apropia de pisica dumneavoastră, ci și o strategie bună pentru a asigura un antrenament solid pentru a vă ajuta pisica să slăbească.

Plictiseală

Pisicile se pot plictisi de mediul în care trăiesc, iar dacă le schimbați, le puteți încuraja să fie mai active. Chiar și ceva la fel de simplu ca o cutie goală, o bucată de hârtie sau un tub de hârtie igienică ar putea oferi o distracție de moment pentru pisica dumneavoastră.

Mișcare la înălțime

Locurile înalte stimulează mișcarea, așa că puneți la dispoziția pisicii dumneavoastră de companie turnuri sau pergole care să îi permită să se ridice deasupra camerei. Pisicile sunt cățărători înnăscuți și se vor bucura să își exploreze mediul în acest mod.

Luați în considerare o zonă de joacă ridicată pentru pisica dvs. dacă aveți un spațiu mare de umplut cu mobilier. Acest lucru este esențial mai ales dacă are dificultăți în urcarea scărilor. Locurile la înălțime le permit pisicilor să vadă peste bariere și le împiedică să cadă. De asemenea, acestea îi oferă pisicii dvs. un spațiu pentru a-și întinde picioarele, ținându-l în același timp departe de pericol.

Imită comportamentele naturale ale pisicilor

În ceea ce privește exercițiile fizice, încercați să imitați obiceiurile naturale ale pisicilor pe care le-ar putea manifesta în sălbăticie. Deoarece pisica dvs. este un vânător înnăscut, oferirea de oportunități de urmărire, urmărire, atac și „asasinare” va fi excelentă. Pentru a stimula urmărirea și hăituirea, folosiți jucării cu pene sau jucării cu laser. Asigurați-vă că îi răsplătiți cu o „pradă” – o masă sau o gustare – după aceasta, astfel încât să nu devină dezamăgită și furioasă că nu primește niciodată o răsplată pentru căutarea lor.

Jucării pentru pisici

Pisicile se obișnuiesc cu jucăriile lor, așa că, chiar dacă au o multitudine de opțiuni, este posibil să nu vrea niciuna dintre ele. Ele își rotesc jucăriile pentru a le păstra aspectul nou. Unele pisici preferă penele în locul părului, iar altele pot prefera o nuanță în detrimentul alteia (indiciu: pisicile văd cel mai bine albastru, verde și galben.) Dacă doriți să le faceți și mai interesante, puneți-le în interiorul unei pungi cu iarbă pentru pisici (catnip) până când le scoateți din nou, permițându-le să absoarbă aroma.

Există din ce în ce mai multe jucării care funcționează cu baterii, care pot ajuta în special pisicile mai în vârstă, care pot avea nevoie de mai multă stimulare pentru a le trezi și a le face să fie active.

Plimbare în lesă

Plimbările în lesă sunt, de asemenea, o tehnică excelentă pentru a vă scoate pisica afară fără a o expune la pericolele de a fi o pisică de exterior. Găsiți un ham confortabil pentru pisici și încercați să vă plimbați pisica la plimbări scurte în locuri liniștite din natură pentru a o obișnui cu această practică.

Jucându-vă timp de 10-20 de minute, de două ori pe zi, veți obține îmbunătățiri majore și veți menține pisica stimulată și energică. Varietatea este, de asemenea, importantă pentru a vă menține pisica interesată și distrată. Pentru a menține lucrurile fresh, schimbați jucăriile – pisicile se vor plictisi de aceeași jucărie după un timp.

Considerații finale

Dacă ați ținut vreodată o dietă, știți cât de dificil poate fi să pierdeți câteva kilograme. Poate fi dificil pentru amândoi să vă ajutați pisica să piardă în greutate. Este posibil ca pisica dvs. să fie nemulțumită de porțiile mai mici sau de noua hrană dietetică, dar este vital să vă amintiți că o pisică cu o greutate medie și sănătoasă va trăi o viață mai sănătoasă și mai lungă.

Atunci când faceți schimbări în dieta sau în stilul de viață al pisicii dumneavoastră, consultați-vă întotdeauna mai întâi cu medicul veterinar. Acesta va putea să vă îndrume și să vă asiste în funcție de necesități. Orice schimbare rapidă a greutății pisicii dvs. trebuie abordată cu seriozitate, mai ales dacă este însoțită de probleme stomacale, cum ar fi balonarea, vărsăturile sau diareea. Duceți-vă animalul de companie la un medic veterinar cât mai curând posibil pentru a exclude orice problemă de bază.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45