Lucruri interesante despre pisici pe care nu le știai

Suntem obsedați de datele despre pisici. Ceva despre pisici, în special despre pisicuțele frumoase, ne captivează întotdeauna curiozitatea. Având în vedere acest lucru, am alcătuit colecția ideală de fapte despre pisici – fapte neașteptate care fac învățarea faptelor despre pisici plăcută atât pentru copii, cât și pentru adulți!

20 de lucruri inedite despre pisici

  1. Pisicile sunt capabile să producă aproape 90 de sunete diferite.

Miau! Grrrr! Hisss! Acestea sunt câteva dintre sunetele pe care le asociem cu pisicile. Pisicile pot scoate în jur de peste 100 de sunete diferite, ceea ce reprezintă una dintre cele mai uimitoare informații despre pisici. Pisicile au un spectru divers de vocalize, de la piuitul pisicilor la miauurile adulților. Pisicuțele miaună la mamele lor pentru lapte, în timp ce majoritatea pisicilor adulte miaună doar atunci când sunt în prezența oamenilor. La urma urmei, proprietarii de pisici ar trebui considerați părinți de pisici!

Majoritatea cercetărilor științifice privind zgomotele pisicilor s-au axat pe clasificarea diferitelor sunete. Unii experți au încercat să descopere realitatea din spatele uneia dintre cele mai enigmatice fapte despre pisici: cum toarce pisica? Vibrația ritmică a toarcerii este produsă de gâtul pisicii, deși nu există un acord asupra modului în care este produs sunetul.

  1. Leii, tigrii, jaguarii și leoparzii torc și ei

Toarcerea este asociată în mod obișnuit cu pisicile domestice, însă și pisicile uriașe, cum ar fi gheparzii și leii de munte, torc la fel. Atunci când tigrii, leii, jaguarii și leoparzii expiră, aceștia emit un sunet de toarcere.

Sunetul de toarcere emis de toate pisicile este strâns înrudit cu răgetul unui leu. Capacitatea unei specii de pisici de a toarce și a altei specii de a răcni este stabilită de diferențele anatomice, cum ar fi caracteristicile unice ale faldurilor vocale și lungimea tractului vocal.

  1. Pisicile își pot roti urechile la 180 de grade

Pisicile au un auz extraordinar, care este posibil datorită mai multor trăsături anatomice uimitoare. Ele au capacitatea de a-și roti urechile la 180 de grade. Am auzit cu toții de privirea înapoi, dar pisicile pot, de asemenea, „auzi înapoi”! De asemenea, pisicile pot auzi frecvențe pe care oamenii nu le pot auzi. Oamenii pot auzi frecvențe de până la 20kHz, în timp ce pisicile pot auzi până la 64kHz.

Urechile pisicilor sunt controlate de mai mult de 30 de mușchi distincți. Acest lucru le permite pisicilor un control remarcabil asupra urechilor lor, precum și capacitatea de a orienta independent fiecare ureche. Una dintre faptele noastre preferate despre pisici este că pisicile pot auzi mai bine decât câinii! Un punct în plus pentru prietenii noștri felini! 😀

Pisicile sunt destul de pricepute în a distinge între diferite tonuri și în a localiza sunetele. Acest lucru ne aduce la un alt adevăr interesant despre pisici. Pisicile stiu ca vorbim cu ele doar ca uneori se prefac ca nu te aud/înțeleg.

  1. Laptele nu este bun pentru pisici! Majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză.

Unele persoane cred că a da lapte pisicilor este benefic pentru sănătatea lor. Acest fapt despre pisici este un mit. Poate din cauza tuturor desenelor animate si filme pe care le-am văzut cu pisicuțe care beau lapte din farfurii, dar pisicile sunt intolerante la lactoză(la fel ca multi dintre noi), iar a le da lapte de vacă este rău pentru sistemul lor digestiv.

Pe de altă parte, pisicuțele au nevoie de lapte pentru a crește. Laptele mamei unui pisoi este cel mai bun lapte pe care îl poate primi. Atunci când un pisoi este orfan, puteți folosi o formulă specifică pentru pisoi pentru a vă asigura că pisoiul crește și devine o pisică adultă sănătoasă.

Pisoi hranit cu biberonul
  1. Toate pisicile domestice provin dintr-o singură specie. Felis Sylvestris

Potrivit unor cercetări recente, pisicile domestice se trag toate din aceeași specie, Felis sylvestris. Este un fapt uluitor că toate tipurile numeroase de pisici din lume sunt descendente ale unei singure specii care a fost îmblânzită în urmă cu aproximativ 12.000 de ani în Orientul Apropiat! Este probabil ca pisicile să-i fi ajutat pe oameni să controleze populațiile de rozătoare pe măsură ce evoluau comunitățile agricole.

Povestea de dragoste a egiptenilor cu pisicile este una dintre cele mai cunoscute fapte despre pisici din istorie. În Egiptul Antic, anumiți zei erau reprezentați sub formă de pisici. Proprietarii de pisici din Egipt erau chiar mumificați împreună cu pisicile lor, pentru a-și putea petrece eternitatea alături de animalele lor de companie. Unii proprietari de pisici încă își tratează animalele de companie ca și cum ar fi zei! (Inclusiv posesorul acestui blog … de parcă avem de ales :D)

  1. Pisicile dorm două treimi din viața lor

Practic, este întotdeauna un moment plăcut pentru pisici să tragă un pui de somn. Ați observat vreodată că pisica dumneavoastră pare să se odihnească tot timpul? Acest lucru se datorează faptului că pisicile își petrec aproape două treimi din viață dormind, spre deosebire de noi, care ne petrecem aproximativ o treime din timp dormind.

Somnul este un element vital al procesului de creștere pentru pisoi. Doar în timpul ciclului lor de somn pisicile eliberează un anumit tip de hormon de creștere.

Poate vă întrebați dacă este în regulă ca pisica dumneavoastră să se culce în patul dumneavoastră. Dacă aveți alergii, medicii vă sfătuiesc să evitați să dormiți cu pisica. În general, este acceptabil ca un animal de companie să se culce în patul tău, atâta timp cât nu ești alergic la el. (și nu monopolizează pătura! 😀 )

  1. A existat un primar motan

Stubbs a fost un motan care a ocupat funcția de primar onorific al Talkeetna, Alaska, din 18 iulie 1997 până în 21 iulie 2017. Stubbs a fost considerat o atracție turistică, după ce a primit sute de felicitări și scrisori și a atras în fiecare zi între 30 și 40 de călători care sperau să îl vadă pe „primar”.

  1. Fiecare pisică are exact 24 de mustăți

Mustățile pisicilor sunt un alt element fascinant al anatomiei lor. O pisică are exact 24 de mustăți, câte 12 pe fiecare parte a feței. Pisicile își folosesc mustățile pentru a vâna și pentru a-și detecta mediul înconjurător. Neurologii veterinari au descoperit câteva fapte uimitoare despre mustăți ale pisicilor.

Mustățile unei pisici sunt conectate la o porțiune a creierului care este similară cu cortexul vizual. Acest lucru înseamnă că pisicile pot vedea cu ajutorul mustăților aproape la fel de bine ca și cu ochii lor.

  1. Pisicile nu pot simți nimic dulce

Trebuie să poți gusta ceva dulce pentru a pofti la el. Pisicilor le lipsește una dintre proteinele necesare pentru a putea gusta ceva dulce. Pisicile nu au avut niciodată nevoie să simtă gustul produselor dulci, deoarece consumă în principal carne.

  1. Majoritatea pisicilor nu le place catnip (iarba mâței)

Conform literaturii științifice, aproximativ 50-70% dintre pisici reacționează la iarba pisicii.
De ce? Se pare că este vorba de o legătură genetică. Dacă pisica nu s-a născut cu genele care generează un răspuns la iarba pisicii, nu va avea o reacție acută la iarba pisicii.

Este posibil ca aceste pisici să piardă această plăcere, dar asta nu înseamnă că au o calitate scăzută a vieții. De asemenea, ele nu sunt conștiente că pierd ceva.

  1. Pisicile recunosc vocea valetului lor, dar aleg să o ignore

Potrivit unor noi cercetări, pisicile pot recunoaște vocea stăpânului lor. Pur și simplu nu se pot deranja să răspundă la ea.

După ce au efectuat teste cu douăzeci de pisici de casă, cercetătorii japonezi au ajuns la această concluzie. Aceștia au pus înregistrări în care proprietarii pisicilor îi strigau pe animalele lor de companie cu vocea lor obișnuită de pisică. De asemenea, au pus înregistrări cu trei străini care foloseau cuvinte identice pentru a chema pisicile.

Cercetătorii au înregistrat cât de des își mișcau pisicile capul, coada, labele sau urechile, precum și dacă miaunau sau își dilatau pupilele, pentru a le măsura reacțiile. Potrivit cercetătorilor, pisicile au reacționat mult mai mult atunci când stăpânii lor le-au strigat numele decât atunci când străinii le-au strigat numele, deși nu s-au deranjat să se ridice în picioare în ambele cazuri.

  1. Nasul pisicii are o urmă unică, ca o amprentă

Urmele nasului de pisică sunt la fel de distincte ca și amprentele umane.

Examinați cu atenție nasul pisicii dumneavoastră. Vor exista mici umflături și creste. (Câinii au același atribut unic ca și pisicile, dar pentru că nasul lor este mai mare, este mai ușor de observat la un câine). Amprentele sunt unice pentru fiecare animal și pot fi folosite pentru identificare în același mod în care pot fi folosite amprentele dumneavoastră.

  1. Pisicile sunt capabile să viseze.
  2. Un fund de pisică în fața ta reprezintă prietenia, în timp ce frământatul („a face biscuti”) reprezintă mulțumirea. Faptul că își întinde coada peste o altă pisică/câine/vostră indică, de asemenea, prietenie.
  3. Femelele sterilizate trăiesc cu 39% mai mult decât femelele nesterilizate, în timp ce masculii castrați trăiesc cu 62% mai mult decât masculii nesterilizați.
  4. Un ailurofil este o persoană care iubește pisicile. Cuvântul ailuro este cuvântul grecesc antic pentru pisică.
  5. Ailurofobia este frica de pisici
  6. Pisicile au atât memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acest lucru înseamnă că își pot aminti evenimente de până la 16 ore în urmă pe termen scurt.
  7. Cu toate acestea, felinele de casă sunt mai selective decât câinii. Adică își amintesc doar ceea ce le este util.

Default image
Sorin - FreePets

Salut, numele meu este Sorin. Pentru că sunt obsedat de animalele de companie (4 pisici, 3 papagali si 2 iepuri pitici), am decis să creez un site dedicat exclusiv animalelor de companie. Vino alături de mine să descoperim de ce se comportă câinii și pisicile așa cum se comportă, cum se manifestă diferitele rase de câini și pisici, cele mai bune produse pentru câini și pisici și multe altele.

Articles: 45